V múzeu otvorili výstavu Karpatská kraslica 2008

06.03.2008 Humenné

Humenné 6. marca (TASR) - V koncertnej sieni Vihorlatského múzea (VM) v Humennom otvorili dnes v poradí už 16. ročník medzinárodnej výstavy Karpatská kraslica 2008.
\"Výstava je prezentáciou 34 slovenských autorov kraslíc s najväčším zastúpením z regiónu Horného Zemplína. Súčasťou výstavy je aj päť kolekcií kraslíc z oblasti maďarskej Mátészalky a šesť kolekcií zo zbierok súkromného múzea kraslíc Umenie na vajíčku v maďarskom Zengovárkony majiteľky Rozsy Nienhaus, žijúcej v Nemecku, \" uviedol dnes pre TASR riaditeľ VM Vasil Fedič. Dodal, že tohtoročnú výstavu stovky zdobených vajíčok dopĺňajú jedinečné exponáty z Poľska a Ukrajiny.
Medzi prezentovanými technikami zdobenia kraslíc prevládajú okrem klasickej voskovej techniky a techniky farebného vosku batikovanie s rastlinnými odtlačkami, madeira vytváraná vŕtaním, lepená mozaika, zdobenie bižutérnou technikou s použitím pozlátok, technika drôtovania, reliéfna výzdoba pastóznym nanášaním farieb a olepovanie farebnými niťami.
Sprievodným podujatím výstavy kraslíc je aj výstava na skle maľovaných obrazov autorky Jany Michálkovej z Jasenova. Súčasťou výstavy sú aj praktické ukážky zdobenia kraslíc v podaní Michala Pasternáka.
Organizátorom výstavy, ktorá potrvá do 15. apríla, je VM a Okresná organizácia Únie žien Slovenska v Humennom.
 

Vyberte región